BERAS international

Analys försörjningsförmåga i kommunen

Hur stor är försörjningsförmågan och självförsörjning av mat i er kommun?

UTGÅNGSLÄGE

VILKA NATURLIGA FÖRUTSÄTTNINGARNA HAR NI FÖR SJÄLVFÖRSÖRJNING OCH VILKA MER SAMHÄLLSVINSTER HAR NI ATT HÄMTA I KOMMUNEN FRÅN MER LOKAL MAT?

DETTA OCH MYCKET MER FÅR NI SVAR PÅ I VÅR ANALYS

Analysen är användbar som underlag till Översiktsplan, Miljöstrategi, Företagstillväxt, Kostpolicy, Risk-och Sårbarhetsanalys och kan användas som utbildningsmaterial i kommunen.

Så här går det till

Vi hämtar in grundläggande statistik och all relevant fakta om er kommuns nuläge och förutsättningar. Vi stämmer i samband med det av specifika behov med er som beställare. 

Därefter genomför vi intervjuer med lokala lantbrukare, företagare, tjänstemän i kommunen och nyckelpersoner i den ideella sektorn för att komplettera och stämma av bilden med lokala fakta som bara finns hos dem som är konkret verksamma på marken.  

Vi gör under arbetets gång flera avstämningar med er för att få fram en slutprodukt med analys och ett konkret åtgärdspaket för hur ni kan utveckla ert lokala matsystem i kommunen.

Det här får ni

  • Nuläge med styrkor och svagheter för försörjningsförmåga med livsmedel i komunen
  • En bild av en optimal och robust arealanvändning baserat på kommunens unika lokala förutsättningar
  • Ingångar till både snabba och långsiktiga insatser som kommer att göra kommunen rustad för framtiden - vilken den än blir. 
  • En snyggt designad slutprodukt som kan användas i internutbildningar och som underlag till kommunens strategier för miljö, kost, översiktsplan, företag, kost och mycket annat.
  • Förslag till nästa steg för implementering för mer lokal mat

 

Medverkande i analysen
Hans von Essen, expert och senior rådgivare inom Hållbara matsystem, som även rådgörs av forskare och medarbetare på Beras International.
Hans har erfarenhet av:
Lantbruksrådgivning
Landsbygdsutveckling och småskalig livsmedelsförädling
EU projekt och Internationella nätverk 
Kommunpolitik, miljönämnden i Södertälje, kommunfullmäktige, Mälardalens vattenvårdsförbund mfl

Fredrik Birath, civilekonom, senior strateg och processledare
Fredrik har erfarenhet av:
Långsiktigt förändringsarbete, strategi och processledning
Utveckling och utbildning i företag och kommuner
Chefshandledning, kommunikation, teamarbete

Sofi Gerber, forskare inom hållbara matsystem
Sofi har erfarenhet av:
Projektledare för Sveriges första ekodistrikt - Ekodistrikt Sörmland
Nationella och internationella projekt för transformation av matsystemet
Utbildning om matsystemet enligt Agenda 2030
Processledning och innovation för lokal mat för lokala marknader

Pris: Begär offert, pris är beroende på omfattning av arbetet och storlek på kommun och hur ni vill att analysen ska levereras och presenteras hos er.

Få en snabb överblicksbild av kommunen - från naturliga förutsättningar och infrastrukturförutsättningar för maten till vilken faktiskt kompetens som är tillgänglig. Analysen passar som underlag till Översiktsplan eller andra strategiska dokument.

Känn dig fri att kontakta oss med frågor, information eller förslag på samarbete.