BERAS international
Nyheter
Läs våra Nyheter
Värnamos politiker håller presskonferens efter BERAS analys om lokal mat
Charlotta Nielsen Nylander, verksamhetschef för måltidsservice, Haris Sibonjic (C), vice
ordförande i servicenämnden, Pär Svensson, förvaltningschef på serviceförvaltningen, samt
Michael Andersson (M), ordförande servicenämnden, presenterade på fredagen den
genomgripande analysen av kommunens lokala matsystem. ”Om vi skulle kunna förädla
livsmedelsproduktionen fullt ut motsvarar det en omsättning på 1,6 miljarder kronor”, säger
Michael Andersson.
Bild: Henrik Timner
Efter BERAS analys av Värnamos lokala försörjningsförmåga, har nu ledande politiker beslutat att gå vidare och tillsätta en grupp som på bred grund ska stärka Värnamos och företag inom det okala matsystemet.
Ur Värnamo Nyheter 2 februari 2025
Stora brister i det lokala matsystemet – nu ska frågan prioriteras
Det lokala matsystemet i Värnamo kommun är alldeles för litet och dessutom inte hållbart.
Det visar en ny genomgripande analys. Nu ska kommunen kavla upp ärmarna och jobba för
en förändring.
Rapporten bygger på intervjuer med ett 30-tal personer – alltifrån lantbrukare och
intresseföreningar till forskare, sakkunniga och nyckelpersoner inom kommunen. Analysen vilar
också på statistik – och de flesta siffrorna säger samma sak: under de senaste dryga 40 åren har
Värnamo kommun gått från balans mellan produktion och konsumtion av livsmedel till en i det
närmaste total obalans.
– 1981 var vi neutrala vad gäller åkerareal och antalet invånare. Nu har vi i kommunen ett större
gap mellan försörjningsförmågan och invånarnas behov, säger Pär Svensson, förvaltningschef på
serviceförvaltningen.
– Vår självförsörjningsgrad är väldigt låg, i alla fall under 5 procent, säger Charlotta Nielsen
Nylander, verksamhetschef för måltidsservice som ligger under serviceförvaltningen.
Obalansen kan också exemplifieras med handelsbalansen. Från det geografiska området
Värnamo kommun säljs det varje år livsmedel för 177 miljoner kronor. Detta samtidigt som det
köps in livsmedel till kommunen för motsvarande drygt en miljard kronor.
För en tid sedan ville serviceförvaltningen ta ett helhetsgrepp på problematiken och den analys
som nu presenteras är ett första steg på vägen mot ett förändrat och mer balanserat lokalt
matsystem.
Men problemet är inte bara en obalans vad gäller produktionsvolym i förhållande till antalet
invånare. Ett annat problem är att dagens lokala livsmedelsproduktion domineras av kött och
mjölk och det är enligt rapporten alldeles för ensidigt. Ytterligare ett problem är att behoven av
så kallade externa insatsmedel, det vill säga konstgödning och foder, ständigt har ökat. Behov
som inte minst har tillgodosetts genom import.
Att det har blivit så här har enligt rapporten en övergripande förklaring: hur matsystemet i
världen ser ut. Det globala matsystemet sägs bygga på specialisering där mycket av den lokala
infrastrukturen och det lokala kunnandet har fått ge vika för ”transporter fram och tillbaka över
jordklotet”, transporter som förutsätter billiga fossila drivmedel, vilket i sin tur undergräver de
lokala ekosystemen.
Värnamo kommun vill framöver öka ansträngningarna för att så långt det går minska obalansen
i det lokala matsystemet. Vinsterna man ser framför sig är många. Dels handlar det om att ha en
beredskapsförmåga i händelse av kris eller krig då tillgången på livsmedel utifrån kan strypas
eller helt försvinna. Dels handlar det om att minska klimatpåverkan och värna en biologisk
mångfald. Ytterst handlar det om människors hälsa och livsförutsättningar."
”Genom dialog kan vi skapa förutsättningar för att närma oss lösningar på de problem som
finns”, säger kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M), till vänster, här tillsammans
med näringsutskottets ordförande Mikael Karlsson (C).
LÄS HELA ARTIKELN HÄR https://www.vn.se/artikel/stora-brister-i-det-lokala-matsystemet-nu-ska-fragan-prioriteras/
OM DU ÄR INTRESSERAD AV ATT TA DEL AV ANALYSEN, KONTAKTA OSS.
Ekologiska Lantbrukarna Sörmland i strategiskt möte
På bilden stående från vänster Hans von Essen, Sara Seing fd Jervfors och Fredrik
Fredrik Birath hjälper Ekologiska Lantbrukarna i Sörmland att hitta sin väg framåt tillsammans med MatLust, kommuner, Civilförsvarsförbundet och andra samhällsaktörer med en strategisk verksamhetsplan för 2025. Medan Sverige upptäcker att ett hållbart matsystem är viktigt i händelse av krig eller kris lider de lantbrukare som kommer att behövas av dålig lönsamhet och regelkrångel och ungdomar som är villiga hittar inte in. 31 Januari, Södertälje Science Park.
Tranås i samarbete med BERAS mot mer lokal mat
Markus startsession i chefsprogrammet 14 januari 2025
Markus Ekvall, kostchef Tranås kommun, har nu startat sitt chefsprogram hos oss. Inriktningen är på strategiskt ledarskap för att bygga upp ett lokalt och hållbart matsystem i Tranås. "Min dröm och mitt mål är att servera mat som är bra för hälsa, klimatet och av majoriteten accepterad", säger Markus.
Nyhetsbrev dec 2024. Webbinarium - Strategiskt ledarskap
Onsdag 4 december arrangerade vi tillsammans med MatLust det tredje och sista webbinariumet på temat hur vi kan öka vår påverkan för mer lokal mat, beredskap och hållbarhet. De är effektiva, kostnadsfria och en del av MatLusts satsning på “Strategiskt Ledarskap för offentlig måltidssektor för ökade lokala inköp”.
Läs mer genom att klicka på Nyhetebrevet:
Webbinarier i höst - Strategiskt Ledarskap för en Modern och Hållbar Kostenhet. Anmäl dig!
Tillsammans med MatLust kommer vi i höst ge tre webbinerier i strategiskt arbete mot ökad mängd av lokal mat. Vi inleder MatLusts livsmedelsmässa 25 september med att presentera programmet.
Webbinarier och teman Strategiskt Ledarskap för en Modern och Hållbar Kostenhet
10 oktober kl. 15.00 Matsystemet
7 november kl. 15.00 Ledarskap, Kultur & Drivkrafter
4 december kl. 15.00 Hur ökar jag min påverkan?
Läs mer på www.matlust.eu
Träff med måltidschefer i Jönköpings län
I början av september åkta vi ner till Värnamo för en Nätverksträff med måltidschefer, utvecklare och chefer från kommuner i Jönköpings region. En bra sammankomst där vi samtalade om förändringar i måltidsuppdraget, ledarskap och kulturförändringar.