BERAS international
Ekologiskt Regenerativt jordbruk
Ekologiskt
Regenerativt jordbruk
EKOLOGISKT
REGENERATIVT JORDBRUK
Valet av livsmedel eller livsmedelsråvara är avgörande för hållbar utveckling, men det är i själva produktionen som nyckeln ligger.
Ett sunt jordbruk inte bara minimerar negativ påverkan på miljön - utan har även positiv påverkan på klimat, biologisk mångfald och djurens välfärd. Det jordbruket kallar vi ekologiskt regenerativt.
”Ekologiskt” därför att det inte använder naturfrämmande kemisk bekämpning och inte heller konstgödsel och därmed uppfyller de regler som krävs för att få kallas ekologisk.
Regenerativt därför att det regenererar marken - alltså gör att marken inte mister sin bördighet genom erosion eller genom ensidig odling.
Gröna växter fixerar koldioxid från luften och binder in det i marken som humus som höjer markens bördighet. Men när spannmål - alltså vete, korn, råg eller havre - odlas står marken under lång tid utan grön växtlighet, och då andas organismerna i marken och släpper istället ut koldioxid och bryter ned humusen. Detta innebär att odling av ettåriga grödor år efter år är motsatsen till regenerativt. Detta kan kompenseras på olika sätt, som handlar om att hålla marken så mycket som möjligt täckt med gröna växter. I klassisk ekoodling växlar de ettåriga grödorna med flerårig vall i en växtföljd som gör att marken över tid binder kan binda mer koldioxid från luften än den släpper ut, eller som minimum binder lika mycket som den släpper ut. På detta sätt hämtar den dessutom det kväve som behövs för att bygga protein direkt från luften - och blir oberoende av energikrävande konstgödselproduktion.
Att vara ekologiskt regenerativ är ett ideal för alla jordbrukare - att lämna jorden till nästa generation i lika eller bättre skick än den hade när man tog över ansvaret för den. Men att i dagens verklighet vara regenerativ utan att genom inköp av gödning eller foder bidra till försämring någon annanstans på jorden kräver något extra. Därför talar vi om ekologiskt regenerativt.
Det är en seglivad myt att livsmedelsproduktionen i världen inte skulle räcka till om vi odlade ekologisk regenerativt. Verkligheten är att det idag sker en mycket stor överproduktion i världen, där betydligt mer än hälften av det som produceras går till spillo eller till annat än livsmedel. Vi har en överproduktion som skapar ohållbara och osunda vanor och osund konkurrens. Att skjuta kostnader på miljön och på framtiden borde inte vara lönsamt. Tyvärr är det fortfarande lönsamt - och därför krävs av oss alla en uppmärksamhet på dessa frågor.
Den som vill stödja ekologiskt regenerativt bör i första hand tänka lokalt och ekologiskt. Genom att välja en ekologiskt certifierad produkt bidrar man till att en lantbrukare kan gå i en regenerativ riktning.
Läs artikel om ekologiskt regenerativt publicerad i tidskriften "Småbrukaren" nr 3 höst 2021